Barion Pixel

A vegán fehérjepor nem csak vegánoknak előnyös!

7 ok, amiért érdemes beépítened a mindennapjaidba

Sokan, akik növényi étrenden élnek, fehérjeporral egészítik ki táplálkozásukat, hogy könnyebben biztosítsák a szükséges fehérjebevitelt.Azonban a vegán fehérjepor nem csak a vegánok vagy vegetáriánusok számára lehet hasznos. Sőt,azok számára is előnyös lehet egészségügyi szempontból, akik rendszeresen fogyasztanak állati eredetű élelmiszereket. Dietetikusaink segítségével utánajártunk, hogy miért!

Íme 7 ok, amiért a táplálkozástudomány szakértői szerint mindenkinek érdemes lehet beépíteni a vegán fehérjepor fogyasztását a mindennapokba!

1. Csökkentheted vele a húsfogyasztásod, ami jelentős egészségvédő tényező

Tudtad, hogy a Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége legalább heti egy húsmentes napot javasol az egészség megőrzése érdekében? Ezt persze érdemes lehet még tovább csökkenteni. 

Sőt, egy vizsgálat eredményéből kiderült (a forrást megtalálod a cikk végén), hogy az összes halálozást tekintve 3%-os csök­kenés lenne elérhető, ha a feldolgozott húskészítmények fogyasztását 20 gramm / nap mennyiségre csökkentenénk.

Egy vegán fehérjeporral (akár gyümölccsel kiegészítve) könnyedén ki tudsz váltani egy-egy kisétkezésre fogyasztott felvágottas szendvicset vagy szalámis pizzaszeletet, amit csak futtában megvettél a szomszéd pékségben. Ezzel pedig máris jelentősen csökkentetted is a feldolgozott húsfogyasztásod. 

2. Csökkentheted a zsír- és energiabeviteled

Talán nem is gondolnád, hogy a legtöbb fehérjetartalmú étel fogyasztása közben mennyi zsírt is beviszel a szervezetedbe. Gondolj csak a húsokra, amelyek vagy már alapvetően zsírosak, vagy éppen zsiradékon sütve, vagy olajban “áztatva” készítik el őket, olyan jó kis klasszikus magyaros módon…  Amennyiben naponta csak egy étkezést váltasz ki vegán fehérjeporral, már jelentősen csökkented a zsír- és energiabeviteled. 

3. Csökken a szív-érrendszeri betegségek kockázata

Az állati fehérjékkel együtt bevitt telített zsírok csökkentésével kordában tarthatod a koleszterin- és a zsírsavszintedet is, amivel megelőzheted a szív-érrendszeri betegségeket. Ami egyébként nem elhanyagolható tényező, mert Magyarorzságon vezető haláloknak számít!

Az Amerikai Diabetes Társaság mindössze napi kb. 15 g telített zsírbevitelt ajánl, amit akár már egy sajtos-szalámis szendvicsből is könnyen összejöhet. Szóval egészségügyi szempontból ehelyett mindenképp előnyös a vegán fehérje shake felé nyúlni. 

4. A vegán fehérjepor segít a testtömeg-csökkentésben

A rendszeres fehérjebevitel növeli a teltségérzetet, illetve lassítja a szénhidrátok felszívódását. Így megkönnyíti a fogyást, hiszen hamarabb és tovább fogod jóllakottnak érezni magad.

Azonban élelmiszerből gyakran nehéz többlet kalóriabevitel nélkül fehérjét fogyasztani – mert akár húsokról, tojásról vagy tofuról legyen is szó, szinte kihagyhatatlan, hogy zsír is társuljon melléjük.

Ezzel ellentétben egy cukormentes vegán fehérjepor csak a színtiszta fehérjét tartalmazza, mint energiát adó tápanyag, minimális szénhidráttal és zsírforrással.

5. Segít az izomtömeg megtartásában és növelésében

Azt senkinek nem kell bemutatni, hogy fehérjebevitel nélkül nem lehet izomtömeget növelni. Azt azonban már nem mindenki tudja, hogy a fehérjét érdemes napi 3-4 alkalomra elosztva, edzés után pedig 30-40 percen belül elfogyasztani. Ezt pedig azért valljuk be, hogy elég nehéz csak élelmiszerből megvalósítani, így nem árt, ha van egy adag vegán fehérje is kéznél.

6. Csökkenti a cukorbetegség kockázatát

A legújabb vizsgálatok alapján az állati eredetű élelmiszerek fogyasztása még a cukorbe­tegség kialakulásának megelőzésében és kezelésében is hatékony lehet. Tehát még ez ellen is teszel, ha egy-egy hústartalmú étkezést vegán fehérjeporral helyettesítesz.

7. Óvod vele a környezeted, így közvetetten az egészséged is

Amennyiben állati fehérjepor helyett vegán fehérjeport választasz, azzal nem csak a saját egészségednek kedvezel, hanem még a környezetet is véded. Főként, ha az még környezetbarát csomagolásban is található.

Források:

  • Sinha R, Cross AJ, et al. Meat intake and mortality: a pro­spective study of over half a million people. Arch Intern Med 2009;169(6):562–571
  • Punnen S, Hardin J, et al. Impact of Meat Consumption, Preparation, and Mutagens on Aggressive Prostate Cancer. PLoS ONE 2011;6(11):e27711
  • Esselstyn CB Jr, Gendy G, Doyle J, et al. A way to reverse CAD? J Fam Pract 2014;63(7):356–364
  • American Diabetes Association (ADA, 2008);
  • Standards of Medical Care in Diabetes –2017: Sum­mary of Revisions. Diabetes Care 2017;40(Suppl 1)
  • https://kakaobab.com/blogs/az-allati-feherjefogyasztas-veszelyei/tudomanyos-osszegzes-a-novenyi-alapu-etrendrol
  • Barnard ND, Cohen J, et al. A low-fat vegan diet and a conventional diabetes diet in the treatment of type 2 diabetes: a randomized, controlled, 74-week clinical trial. Amer J Clin Nutr 2009;89(5):1588–1596
  • McMacken M, Shah S. A plant-based diet for the pre­vention and treatment of type 2 diabetes. J Geriatr Cardiol 2017;14(5):342–354

KÖVESS MINKET

EGY LISTA,
AMIRE ÉRDEMES FELKERÜLNÖD…

mert 10% kedvezményt kapsz az első vásárlásodból, ráadásul elsőként értesülhetsz ajánlatainkról, újdonságainkról, legújabb receptjeinkről és dietetikusaink tanácsairól is!

*Kötelező mező

sikeresen feliratkoztál

Nézd meg a postaládád az exkluzív kódodért!